Ålandskryssning, åk på kryssning till Åland!

Både Viking Line och Silja Line har kryssningar till och från Åland. Även Eckerölinjen har kryssningar men deras fokus är normalt inte nöjeskryssningar utan snarare transportkryssningar, åker man med Eckerölinjen mellan Grisslehamn och Eckerö tar det inte mer än tre timmar från Sveriges fastland till Åland. Ska man endast ta sig över till Åland så är därför Eckerölinjen att föredra eftersom det tar så mycket kortare tid med färjan. En kryssning med Viking Line eller Silja Line tar en hel dag eller natt mellan Sverige och Åland men då är normalt även själva kryssningen en del av nöjet. Viking Line- och Silja Lines kryssningar fortsätter även till Helsingfors eller Åbo men stannar i Mariehamn för att släppa av och på passagerare.

Många Ålandskryssningar är av den typen gratis eller väldigt billiga med Viking Line. Dessa skänks bort i princip varje vecka av inte minst ICA och andra organisationer. Då får man en gratiskryssning till Åland och Mariehamn tur och retur (Stockholm-Mariehamn-Stockholm). Vad som är synd med dessa är att få hinner eller kan se särskilt mycket av själva Åland. Visst finns erbjudanden om att stanna två nätter i Mariehamn och så vidare – men för de flesta blir det mest att gå av färjan för att någon timma senare gå på tillbakafärjan. En sådan Ålandskryssning har dock också sin charm, inte minst för att båten är så rolig med dans och spex.

Eckerölinjen har en svaghet gentemot Viking Line och Silja Line och det är det att den avgår från Grisslehamn, som ligger norr om Norrtälje. Det är trots allt uppemot tio mil till Grisslehamn från centrala Stockholm vilket är en bra omväg för de flesta. En Ålandskryssning med Eckerölinjen går dock som sagt betydligt fortare än med Viking Line och Silja Line vilket oftast gör det värt med en omväg på runt tio mil. Även Birka Paradise kör kryssning till Åland och Mariehamn. Birka Paradise är dock ingen båt man tar sig till själva Åland med, de går snarare in för att skeppa ut så många som möjligt på Ålandskryssning för att göra av med pengar på själva kryssningen. Dans, underhållning, sprit och fest i kombination med tax-free-shopping är det som gäller på Birka Cruises olika kryssningar.


Läs mer om Åland!